Η φανουρόπιτα είναι μία παραδοσιακή γλυκιά νηστίσιμη πίτα (στην ουσία κέικ) της ελληνικής κουζίνας και προσφέρεται ανήμερα στην ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου.
Η πίτα δίνεται στους πιστούς σαν ευλογία.
Δεν περιέχει βούτυρο, είναι λοιπόν ένα κέικ λαδιού και οι πιστοί ζητούν με την προσφορά της πίτας τη «φανέρωση» αντικειμένων ή ανθρώπων ή γενικά να βρουν κάτι που ψάχνουν.
Τη συνταγή μου την έδωσε η φίλη μου Εύα, κι εγώ την πείραξα λιγάκι μιας και λόγω «υγιεινής διατροφής» αποτελεί το γλυκό ή κοινώς τον υδατάνθρακα της ημέρας «αμαρτίας» μου.
Μπορεί να αποτελέσει αντικατάσταση ενός από τα φρούτα της ημέρας ή και για πρωινό.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
4 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι ολικής άλεσης (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το αντίστοιχο αλλά χωρίς γλουτένη)
3 κουταλάκια του γλυκού κοφτά βιολογική baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σόδα φαγητού
1φλυτζάνι του τσαγιού μέλι ακακίας (ή όποιο άλλο μέλι προτιμάτε)
1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο (αναμειγμένο με λινέλαιο σε αναλογία 4:1)
1 φλυτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιών (αν θέλετε η ζύμη να είναι τραγανή τότε αναμείξτε 1/2 φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιών και 1/2 φλυτζάνι νερό).
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης
Ελάχιστο γαρύφαλλο
1 φλυτζάνι του τσαγιού σταφίδες (ξανθές και μαύρες). Τις μουσκεύετε 1 ώρα πριν ξεκινήσετε, τις στραγγίζετε και, τις πασπαλίζετε με αλεύρι. Τις ρίχνετε στο τέλος στη ζύμη.
½ φλυτζάνι του τσαγιού χοντροκομμένα καρύδια ή όποιους άλλους ωμούς ανάλατους ξηρούς καρπούς επιθυμείτε. Μπαίνουν μαζί με τις σταφίδες στο τέλος στη ζύμη.
Οδηγίες ψησίματος:
-Προθερμαίνετε το φούρνο στους180C.
-Ανακατεύετε όλα τα στερεά υλικά μαζί κ σε χωριστό σκεύος όλα τα υγρά μαζί.
-Ρίχνετε λίγο-λίγο τα στερεά στα υγρά κ ανακατεύετε με σύρμα, να μην σβολιάσει η ζύμη.
-Στο τέλος ρίχνετε τις σταφίδες, τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύετε ελαφρά.
-Σε ένα ταψί ,τοποθετείτε λαδόκολλα κ ρίχνετε τη ζύμη.
-Πρέπει να είναι λίγο παχύρρευστη.
-Ψήνετε για περίπου 50′-60′.
Καλή επιτυχία!!!
ΠΗΓΗ
https://el.m.wikipedia.org/wiki/Φανουρόπιτα
Συνταγή της φίλης μου Εύας Ηλιοπούλου!
Βαρβάρα Σολομωνίδου,Wellness Specialist, Personal Trainer,Εισηγήτρια Σεμιναρίων & Συνεδρίων, Pilates Master Trainer του συστήματος “AthensTrainers® Ultimate Pilates System®”, Member Pilates Method Alliance (PMA), Member of European Lifestyle Medicine Organization (ELMO), DNAFit® Certified Trainer, General Manager & Owner της Εταιρείας AthensTrainers