Υγιεινά μελομακάρονα

Αυτά τα μελομακάρονα πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσετε!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

  • 3 κούπες λάδι ( ελαιόλαδο αναμειγμένο με 3 κουταλάκια του γλυκού λινελαίου )
  • 1 φλυτζάνι μαλτιτόλη (200γρμ περίπου)
  • 1/2 φλυτζάνι  φυσικό χυμό πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 3-4 πορτοκάλια
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού  μαγειρική σόδα ΒΙΟ
  • 1 φακελάκι  baking powder ΒΙΟ
  • 1 με 1/2 κιλό αλεύρι βρώμης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης , μοσχοκάρυδο και γαρύφαλλο
  • 1/2 κιλό μέλι ακακίας για το σιρόπι
  • 1/2 κιλό καρύδια

-Λιώνετε τη σόδα μέσα στην πορτοκαλάδα.

-Ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ τη πορτοκαλάδα με τη σόδα ,τις 3 κούπες λάδι ,το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ ,το baking powder, την κανέλα, το γαρύφαλλο,  το μοσχοκάρυδο, και την μαλτιτόλη.

-Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η μαλτιτόλη και να γίνουν όλα ένα μείγμα.

-Στη συνέχεια σιγά-σιγά ρίχνετε το αλεύρι βρώμης ενώ συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι όλο το μείγμα γίνει μία  ζύμη.

-Εφόσον πλέον η ζύμη μπορεί να πλαστεί, δίνετε  σχήμα στα μελομακάρονα και τα τοποθετείτε σε ένα ταψί το οποίο έχετε αλείψει με λάδι για να μην κολλήσουν.

-Στη συνέχεια τα βάζετε στο φούρνο, και προσέχετε διότι ο χρόνος ψησίματος δεν είναι τόσο μεγάλος. Είναι έτοιμα όταν αρχίσουν να ξεκολλάνε από το ταψί.

-Όταν ψηθούν τα αφήνετε να κρυώσουν.

-Βάζετε το μέλι σε ένα μικρό κατσαρολάκι το αραιώνετε λίγο με νερό και το ζεσταίνετε.

-Κρύα τα μελομακάρονα με μία κουτάλα τα βουτάτε μέσα στο μέλι.

-Τα βάζετε σε μία πιατέλα και ρίχνετε από πάνω τριμμένο καρύδι και κανέλα.

μελομακάρονα

Καλή επιτυχία!!!

 

Γρηγόρης Δόγκας, Personal Trainer, Εισηγητής Σεμιναρίων, Associate Manager της AthensTrainers®