Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου και ώρα 08:00 π.μ. στην είσοδο του ξενοδοχείου «Γανυμήδης» συγκεντρωθήκαμε οι ομάδες “AthensTrainers ®”, “Athens Physio” και αρκετοί Γαλαξειδιώτες για να αναβιώσουμε για 1η φορά το περπάτημα του «αρχαίου μονοπατιού του Αγίου Βλασίου» τιμώντας την ημέρα της εορτής του Αγίου.
Παράλληλος στόχος ήταν και η αναβίωση συνηθειών παλιών Γαλαξειδιωτών, που έχουν σχέση με τις λατρευτικές εκδηλώσεις των ναϊδρίων της περιοχής.
Με οδηγό τον κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, ξεκίνησε η ανάβαση περνώντας από ιστορικής σημασίας χώματα και μνήμες, Υδραγωγείο Λουτζινά, Ίχνη οικισμών αρχαίου Χαλείου, Εξωκλήσι Αγίου Βλασίου, Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και Εξωκλήσι Αγίας Τριάδας.
Μας τίμησαν με την παρουσία τους σε όλη την πεζοπορία, σημαντικές προσωπικότητες για το Γαλαξείδι, με εξαιρετική συνεισφορά στην ανάδειξη της ιστορίας του τόπου. Ο κ. Νίκος Καρατζάς, ιατρός καρδιολόγος με τη σύζυγό του κ. Σίλα Καρατζά και ο κ. Πάνος Βαλαβάνης, καθηγητής αρχαιολογίας.
Για το αρχαίο μονοπάτι αλλά και πολλές πληροφορίες τις είχαμε αντλήσει από το site που έχει δημιουργήσει ο κ. Νίκος Καρατζάς για το Γαλαξείδι, μιας και εξαιτίας του έγινε η συντήρηση του «Χρονικού του Γαλαξειδίου» αλλά και με δική του πρωτοβουλία, διαχείριση και συντονισμό η ανακαίνιση του Ναυτικού Μουσείου.
Στο Εξωκλήσι του Αγίου Βλασίου ο κ. Πάνος Βαλαβάνης μας ταξίδεψε στο χρόνο μαγεύοντας μας με την ιστορία του κυρίαρχου παρελθόντος της πόλης. Επίτροποι και εθελοντές είχαν βοηθήσει στην καθαριότητα και στολισμό με άνθη του ξωκλησιού για να ανοίξει η πόρτα του ώστε να ανάψουμε κεράκι και να προσκυνήσουμε.
Φτάνοντας στην Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, μας περίμενε για χαιρετισμό ο πρόεδρος κ. Σπύρος Μπαρλιακός. Να προσθέσουμε ότι μαζί με την Τοπική Κοινότητα Γαλαξιδείου, τον τοπικό σύμβουλο κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα και τους υπαλλήλους του Δήμου είχε μεριμνήσει για τον καθαρισμό του μονοπατιού και του Εξωκλησιού Αγίου Βλασίου.
Η πεζοπορία συνεχίστηκε στο «Ναυτικό & Ιστορικό Μουσείο», όπου η επιμελήτρια κ. Μαρία Ευαγγέλου μας μίλησε για το σημαντικό έργο του κ. Νικολάου Καρατζά και κ. Πάνου Βαλαβάνη και στη συνέχεια ξετύλιξε το κουβάρι της ιστορίας για τη Ναυτοσύνη του τόπου στο χρόνο μέσα από τα σημαντικά ευρήματα.
Tο απόγευμα της προηγούμενης ημέρας επισκεφθήκαμε δύο από τα καπετανόσπιτα της περιοχής, μιας και ένας από τους ωραιότερους τρόπους να γνωρίσει κανείς έναν τόπο είναι να επισκεφτεί ένα παλιό σπίτι και να ακούσει την ιστορία του από τους ιδιοκτήτες του. Η κ. Βούλα Μανωλούδη και η κ. Στέλλα Σεντούκα άνοιξαν τις πόρτες τους και μας ξενάγησαν στην ιστορία των σπιτιών και της οικογένειας τους.
Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, το σήμα κατατεθέν της πόλης, για να θαυμάσουμε το ξυλόγλυπτο τέμπλο του, που αποτελείται από 12 κομμάτια με σκηνές από Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Εκεί μας περίμενε ο κ. Λεωνίδας Κατσούλης, ο «κλειδοκράτορας», που άνοιξε τις πόρτες της εκκλησίας και μας μίλησε για την ιστορία του ναού και του τέμπλου.
Το πεζοπορικό κάλεσμα της ημέρας έκλεισε με την επίσκεψη στο Ναό της Αγίας Παρασκευής, στο δάπεδο της οποίας είναι σκαλισμένος ο ζωδιακός κύκλος-ηλιοτρόπιο ενώ στην εξωτερική πλευρά της εισόδου υπάρχει ένα ηλιακό ρολόι, σχηματίζοντας έτσι το μοναδικό για την Ελλάδα ηλιακό ημερολόγιο. Ο κ. Λεωνίδας μας εξήγησε τη λειτουργία του πως κάθε ηλιακό μεσημέρι, όταν το ηλιακό ρολόι δείχνει 12, μια ακτίνα φωτός εισέρχεται στο ναό από στρογγυλή τρύπα της οροφής και πέφτει στην αντίστοιχη ημερολογιακή κουκίδα του ζωδιακού κύκλου.
Τη δράση μας τίμησε και η πρόεδρος της «Εστίας Άγιος Νικόλαος» κ. Τζοβάννα Καμπούρη, μια σπάνια γυναίκα. Η δομή λειτουργεί στο Γαλαξείδι και είναι η επιτομή της συμπερίληψης!
Ευχαριστούμε όλους όσους παρευρεθήκατε στο πεζοπορικό μας κάλεσμα αλλά και όσους συνέβαλαν ώστε να γίνει πραγματικότητα και δίνουμε την υπόσχεση αυτή η δράση να αποτελέσει θεσμό αλλά και αφετηρία για πιο συστηματική έρευνα, με καταγραφή, χαρτογράφηση και σηματοδότηση του αρχαίου μονοπατιού αλλά και περισσότερων μονοπατιών γύρω από το Γαλαξείδι.