Πρόταση για ένα Antioxidant smoothie ως υποκατάστατο γεύματος
Σας το υποσχέθηκα ….
Τι θα χρειαστείτε :
1 πράσινο μήλο
2 κοτσάνια σέλερι
1 φλυτζάνι γάλα αμυγδάλου
1/3 του φλιτζανιού σέλινο
Χυμό μισού λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο
Κανέλλα όση θέλετε
(κάποιες φορές προσθέτω και 1/2 γιαούρτι 2% λιπ)
Αφού κόψετε σε κομμάτια το πράσινο μήλο (εγώ δεν αφαιρώ τη φλούδα) και σε φέτες το σέλερι , τοποθετήστε όλα τα υλικά σε μπλέντερ μαζί με λίγο πάγο.
Συμπληρώστε κανέλα “on the top” κατά το σερβίρισμα του ….
Απολαύστε την υπέροχη και χορταστική του γεύση!
Περιμένουμε τα σχόλια σας….
Τι μας προσφέρουν τα παραπάνω:
Το πράσινο μήλο είναι ένα τέλειο αντι-γηραντικό συστατικό. Τα αντιοξειδωτικά και οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτό κρατούν το δέρμα ελαστικό και νεανικό.
Βοηθά στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών του δέρματος που προκαλούνται από την έλλειψη των απαραίτητων βιταμινών.Η τακτική κατανάλωση πράσινου μήλου βοηθά στον έλεγχο και την πρόληψη από την εμφάνιση της ακμής.Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα» λέει η παροιμία. Κι αν αυτό το μήλο είναι και πράσινο (της ποικιλίας «γκράνι σμίθ») τότε… εκτός από το γιατρό, θα κάνει και τα κιλά πέρα!
Σύμφωνα με μία έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Chemistry, ένα πράσινο μήλο την ημέρα μπορεί να είναι το «κλειδί» για την πρόληψη κατά της παχυσαρκίας.
Τα πράσινα, τραγανά μήλα της ποικιλίας «γκράνι σμιθ» (Granny Smith) μας κάνουν να νιώθουμε το στομάχι μας «γεμάτο», αναστέλλοντας τη λαχτάρα για τσιμπολόγημα.
Το σέλερι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και πολύ λίγες θερμίδες, ενώ οι φυτικές ίνες μαζί με το νερό, μας χορταίνουν, μειώνοντας ταυτόχρονα και την όρεξη. Περιέχει φολικό οξύ, βιταμίνες A, C και K και είναι και φυσικό φάρμακο για τις καούρες του στομάχου. Η βιταμίνη Κ είναι ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία της δόμησης των οστών σε κυτταρικό επίπεδο. Σε συνεργασία με την βιταμίνη D και την οστεοκαλσίνη βοηθάει στην παραγωγή και ρύθμιση των οστεοκλαστών, οι οποίοι απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα του οστού για να κάνουν χώρο για τα νέα. Συμβάλλει στη μείωση της συστολικής πίεσης του αίματος και θεωρείται εξαιρετικό αντιοξειδωτικό. Βοηθά στη θεραπεία της αρθρίτιδας, των ρευματισμών και της αϋπνίας.
Το σέλερι είναι αποτελεσματικό κατά του καρκίνου των ωοθηκών.
Το γάλα αμύγδαλου περιέχει ακόρεστα λιπαρά που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά, καθόλου χοληστερίνη και καθόλου λακτόζη. Περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα μαγγανίου, σεληνίου και βιταμίνης Ε. Το μαγγάνιο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση των ενζύμων του σώματος. Η βιταμίνη Ε προστατεύει τις μεμβράνες των κυττάρων καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες που τους προκαλούν ζημιά. Το κάλιο που υπάρχει στο γάλα αμύγδαλου βοηθά στην διατήρηση
Ο λιναρόσπορος και το λάδι που προκύπτει από την έκθλιψή του -το λιναρέλαιο- έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ο λιναρόσπορος έχει μια ελαφρά γλυκιά γεύση. Περιέχει μια πολύτιμη ομάδα ουσιών που είναι γνωστές ως λίγκνανς, που στον λιναρόσπορο υπάρχουν τουλάχιστον 80 φορές περισσότερες.
Οι σπόροι του λιναριού και το λάδι τους είναι πλούσιες φυσικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ουσιών και προστατεύουν την καρδιά, μετριάζουν τα συμπτώματα φλεγμονοδών νόσων και προστατεύουν από το διαβήτη. Περιέχουν επίσης κάποια φυτοοιστρογόνα, που προλαμβάνουν τον καρκίνο ή καθυστερούν την εξέλιξή του, προστατεύουν την καρδιά, μειώνουν τη χοληστερίνη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα ινών, που προστατεύουν τον οργανισμό από καρκίνους των εντέρων. Βοηθούν έτσι στη δυσκοιλιότητα, στο άσθμα, στους πόνους της περιόδου, στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, στο σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου αλλά και στην κατάθλιψη. Ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσης του λιναρόσπορου είναι σε μορφή αλευριού.
Το σέλινο αποτελεί ένα βότανο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς, εμποδίζει τη διαδικασία οξείδωσης της χοληστερόλης και συνεπώς τη δημιουργία αθηρωματογόνου πλάκας. Το νάτριο στο σέλινο βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την αποστράγγιση της λέμφου.Εμφανίζει ελαφρά διουρητική δράση και συστήνεται στις δίαιτες αδυνατίσματος (1 φλιτζάνι περιέχει περίπου 20 θερμίδες).
Τα λεμόνια, μπορεί να είναι όξινα αλλά δημιουργούν αλκαλικές βάσεις στα υγρά του σώματος και βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας του pH. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και σε φλαβονοειδή, που λειτουργούν ενάντια σε μολύνσεις από ιούς. Είναι εκπληκτικό τονωτικό για το συκώτι, διαλύει το ουρικό οξύ και άλλα δηλητήρια, υγροποιεί τη χολή και καθαρίζει το έντερο. Διαλύει τους εντερικούς σκώληκες. Το κιτρικό οξύ του χυμού λεμόνι βοηθά στη διάλυση του χολόλιθου, των εναποθέσεων ασβεστίου και της πέτρας στα νεφρά.7. Η βιταμίνη C στα λεμόνια βοηθά στην ουδετεροποίηση των ελεύθερων ριζών που ευθύνονται για το γήρας και για τις περισσότερες ασθένειες.Τα λεμόνια έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και βοηθούν πολύ ενάντια στην αρτηριακή πίεση. Περιέχουν 22 αντικαρκινικές χημικές ενώσεις.
Το γάλα αμύγδαλου είναι επίσης καλή πηγή φλαβονοειδών. Αυτό συμβαίνει γιατί παράγεται από την πολτοποίηση αμυγδάλων με την φλούδα τους. Η φλούδα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή που προστατεύουν από διάφορες καρδιακές παθήσεις.Η κανέλλα βοηθά στη δυσπεψία, στην υπέρταση, στην βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, στους πονοκεφάλους, στις κράμπες, στους πόνους της περιόδου και του στομάχου και στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου. Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, χάρη στην ικανότητά των συστατικών της να εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων, μυκήτων κ.α.
Βαρβάρα Σολομωνίδου,Wellness Specialist, Personal Trainer,Εισηγήτρια Σεμιναρίων & Συνεδρίων, Pilates Master Trainer του συστήματος “AthensTrainers Ultimate Pilates System”,General Manager & Owner της Εταιρείας AthensTrainers