Μέρος Β
Ελάτε όμως να δούμε ένα συγκεκριμένο Γυμνάσιο της εποχής, στην Αρχαία Μεσσήνη, το οποίο εξελίχθηκε σε Γυμναστική Σχολή αλλά και χώρος Γενικής Εκπαίδευσης.
Οι μαθητές του διδάσκονταν την άθληση, τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, τη μουσική και τις τέχνες (νους, πνεύμα και σώμα). Το σημαντικό είναι, ότι οι Γυμνασίαρχοι ενδιαφέρονταν εκτός απ΄τη σωματική εκπαίδευση των μαθητών και για το τρόπο διαβίωσης και διατροφής τους. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί απ΄αυτούς τους μαθητές είχαν επιδόσεις μεγάλων αθλητών!
Και πως να μην είχαν; Η Μεσσηνία είναι πλούσια σε αγνό λαδάκι, έχει άφθονο κυνήγι απ΄τα δάση της, προβατάκια και κατσικάκια στα απέραντα λιβάδια της, οπότε καταλαβαίνετε το γαλατάκι και τα τυράκια μπόλικα στο μενού. Ψάρια κι όλα τα θαλασσινά σπαρταριστά απ΄τη θάλασσα και τα ποτάμια, καθαρά τρεχούμενα νεράκια, να τα πιεις στο ποτήρι!!! Τι να πούμε για το μέλι που αφθονούσε με τόσα δάση…οι μελόπιτες «πήγαιναν κι έρχονταν»…ποια ζάχαρη, που μάθαμε και τρώμε; Θα μου πείτε υπάρχει η μαύρη ζάχαρη, η φρουκτόζη, και τελευταία μόδα η στέβια…Μωρέ τι μας λέτε; Από ζάχαρη σε ζάχαρη το πάμε…Τη «βαπτίζουμε», της βάζουμε καινούρια «ρούχα» σε διάφορα χρώματα και την «κυκλοφορούμε στην αγορά»…Για να «επαναπροσδιοριστούμε» λιγάκι…Καλύτερο γλυκαντικό απ΄το μέλι δεν υπάρχει και οι πρόγονοί μας το γνώριζαν πολύ καλά. Αμ και οι κοτούλες στα κοτέτσια ένα σωρό και τα όσπρια στους αγρούς τους μπόλικα.!!!
Με λίγα λόγια, οι άνθρωποι ακολουθούσαν τη Μεσογειακή διατροφή…έτσι τη λέμε εμείς οι σύγχρονοι, αυτοί την ονόμαζαν ισορροπημένη διατροφή. Ισορροπημένη λοιπόν διατροφή και άθληση, τα δύο μυστικά της καλής τους υγείας, ευεξίας και των μεγάλων αθλητικών τους επιδόσεων. Μόνο μυστικά δεν ήταν….εσείς αναρωτιέστε ακόμη;
Αρθρογραφεί η Κυριακή Σολωμονίδου, Συνεργάτιδα της AthensTrainers®
ΠΗΓΗ : www.eleftheriaonline.gr