Τόσο ο χειμώνας, όσο και όταν διανύουμε περιόδους που ο οργανισμός μας το έχει περισσότερο ανάγκη, είναι σημαντικό για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την καλή μας υγεία, να ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα έναντι των ιώσεων και της εποχικής γρίπης. Δείτε 5 βήματα που μας βοηθούν να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να προφυλάξουμε την υγεία μας.
• Η συμβολή της διατροφής
Η σωστή διατροφή αποτελεί σημαντικό σύμμαχο της υγείας μας και του ανοσοποιητικού μας συστήματος, για αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό να ακολουθήσουμε μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Η διατροφή αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τροφές όπως: φρούτα, λαχανικά ξηρούς καρπούς και γιαούρτι. Ταυτόχρονα και η επαρκής ενυδάτωση, με νερό, φρέσκους φυσικούς χυμούς και ροφήματα, όπως πράσινο τσάι, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής μας υγείας.
• Ο ρόλος της άσκησης
Η τακτική άσκηση, ακόμη και ήπιας μορφής, συμβάλλει σημαντικά στην ευζωία και την ευεξία του οργανισμού, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθιστώντας μας λιγότερο ευάλωτους σε ιογενείς ασθένειες, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη. Ήπιας μορφής αερόβια άσκηση θεωρείται το περπάτημα, το χαλαρό τρέξιμο, η σύντομη βόλτα με το ποδήλατο. Τις δραστηριότητες αυτές μπορούμε να τις εφαρμόσουμε ακόμη και την περίοδο του περιορισμού των μετακινήσεων, τηρώντας ωστόσο αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες κυκλοφορίας.
• Η συμβολή του καλού ύπνου
Ο ύπνος είναι επίσης ένα σημαντικό «όπλο» της άμυνάς μας, καθώς μας προσφέρει την ανάπαυση που χρειαζόμαστε, προκειμένου να είμαστε «ετοιμοπόλεμοι» σε πιθανούς κινδύνους. Άνθρωποι που υποφέρουν από ελλιπή ύπνο ή από κακής ποιότητας ύπνο, μακροπρόθεσμα είναι πιθανότερο να νοσήσουν, αν για παράδειγμα εκτεθούν σε έναν ιό. Αντίστοιχα ένας οργανισμός που ξεκουράζεται επαρκώς και σωστά, είναι σε θέση να αναρρώσει και γρηγορότερα εάν νοσήσει.
• Η σημασία της καλής ψυχολογίας
Τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και περισσότερος λόγος για την αλληλεπίδραση μεταξύ της σωματικής και της πνευματικής υγείας. Μελέτες σε ανθρώπους με διαταραχή μετατραυματικού στρες, με αυξημένα τα επίπεδα των ορμονών του στρες, έδειξαν ότι οι λοιμώξεις διαρκούν περισσότερο. Από την άλλη, οι κοινωνικές επαφές, η παρέα με φίλους, η διασκέδαση και το γέλιο μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην υγεία μας.
Και παρόλο που την τωρινή χρονική περίοδο οι κοινωνικές επαφές είναι μειωμένες, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας κάνοντας πράγματα που μας ευχαριστούν, όπως το να διαβάσουμε το αγαπημένο μας βιβλίο, να ακούσουμε μουσική, να παίξουμε επιτραπέζια, να δούμε ταινίες, κ.λπ.
• «Σύμμαχοι» μας τα Συμπληρώματα Διατροφής
Η σύγχρονη καθημερινότητα μας δυσκολεύει να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, ενώ και η ίδια η σύγχρονη διατροφή δεν μας παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες/ μέταλλα) που έχουμε ανάγκη. Πέρα από την τροφή, λοιπόν, η άμυνα του οργανισμού μας μπορεί να ενδυναμωθεί και μέσω κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής, που έρχονται να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στα γεύματά μας.
Το διαβάσαμε ΕΔΩ