Είναι απόλυτα φυσιολογικό να χάνουμε 50 έως 100 τρίχες κάθε μέρα. Είναι εντελώς διαφορετικό όμως να ξυπνάτε το πρωί και να βρίσκετε πολλές τρίχες στο μαξιλάρι σας ή να μένει μια χούφτα τρίχες κάθε μέρα στη βούρτσα σας. Πρέπει να ηρεμήσετε και να να κάνετε έρευνα για την αιτία (-ες) της απώλειας μαλλιών.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, υπάρχει ισορροπία μεταξύ των φυσιολογικών διαδικασιών της ανάπτυξης των μαλλιών. Κάποιες τρίχες πέφτουν, φυτρώνουν νέα μαλλιά, κάτι κερδίζετε και κάτι χάνετε. Αυτή είναι η φυσιολογική, υγιής διαδικασία που αντικατοπτρίζει τα διάφορα στάδια ανάπτυξης των μαλλιών. Όταν, όμως, αυτά τα στάδια ανάπτυξης δε συμβαίνουν όπως θέλει η Φύση, ίσως αντιμετωπίσετε αυξημένη απώλεια μαλλιών.
Στη συνέχεια, σας παρουσιάζουμε πιθανές αιτίες της απώλειας μαλλιών και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό. Αν η απώλεια μαλλιών σας συνεχίζεται ήδη για περισσότερο από έξι μήνες, πρέπει να κλείσετε ραντεβού με ένα δερματολόγο ή τον παθολόγο σας.
1. Απώλεια μαλλιών λόγω ορμονικών διαταραχών
Το ορμονικό μας σύστημα είναι πολύ ευαίσθητο και αντιδρά ακόμα και στις πιο μικρές αλλαγές. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η θηλυκή ορμόνη, το οιστρογόνο, διασφαλίζει την ανάπτυξη πυκνών μαλλιών. Πολλές γυναίκες βιώνουν την αύξηση των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ανδρικές ορμόνες (ανδρογόνα), που υπάρχουν στο γυναικείο οργανισμό σε μικρότερες ποσότητες, δεν οδηγούν σε ανάπτυξη των μαλλιών. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες εκκρίνουν περισσότερα ανδρογόνα υπό συνθήκες πίεσης. Αυτό μπορεί να διαταράξει την ορμονική ισορροπία και να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο δερματολόγος θα συστήσει αντι-ανδρογόνα. Σε πολλές περιπτώσεις, η λύση είναι απλώς να χαλαρώσετε και να ζείτε σε πιο ήρεμους ρυθμούς. Μια άλλη πιθανή αιτία είναι η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Ο γιατρός σας μπορεί να πάρει δείγμα αίματος και να αναλύσει τα επίπεδα ορμονών για να δει κατά πόσο ευθύνονται για την απώλεια μαλλιών.
2. Απώλεια μαλλιών (σπάσιμο μαλλιών) εξαιτίας σφαλμάτων στην περιποίηση των μαλλιών
Αν και τα μαλλιά είναι πολύ ανθεκτικά, η υπερβολική καταπόνηση θα τα κάνει τραχιά και εύθραυστα. Τέτοια καταπόνηση μπορεί να αποτελέσουν, για παράδειγμα οι συχνές αλλαγές χρώματος, η περμανάντ ή η συχνή χρήση σίδερου ισιώματος. Αυτή η κακή αντιμετώπιση δεν προκαλεί άμεσα απώλεια μαλλιών αλλά ενδέχεται να οδηγήσει σε σπάσιμο των μαλλιών. Τα μαλλιά μπορεί να σπάνε κοντά στις ρίζες, με αποτέλεσμα να μένουν κοντές, σκληρές τρίχες που δε φαίνονται.
Μόνο τα ατυχήματα με χημικές ουσίες προκαλούν άμεση απώλεια μαλλιών. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν, για παράδειγμα, τα διαλύματα οξυζενέ ή για περμανάντ μείνουν στο τριχωτό της κεφαλής περισσότερη ώρα απ’ όσο πρέπει. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να αφήσετε τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σας ήσυχα μέχρι να επανέλθουν σε υγιή κατάσταση. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε σπάνια σαμπουάν, να μειώσετε τη συχνότητα λουσίματος και να αποφύγετε το υπερβολικό styling. Αν είναι δυνατό, δεν πρέπει να βάψετε ή να επιχρωματίσετε τα μαλλιά σας για λίγο ή τουλάχιστον, να χρησιμοποιείτε προϊόντα ανώδυνα για τα μαλλιά.
3. Απώλεια μαλλιών λόγω έλλειψης βιταμινών
Η ανάπτυξη των μαλλιών προϋποθέτει μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες. Μια μη ισορροπημένη διατροφή και οι ακραίες δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή απώλεια μαλλιών. Τα μαλλιά είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση όταν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες (π.χ. από γάλα, γιαούρτι, τυρόπηγμα, άπαχο κρέας και ψάρια), σιτάρι ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και λάδι υψηλής ποιότητας. Αν δεν μπορείτε να τηρήσετε αυτή τη διατροφή, καλό θα ήταν να λαμβάνετε ειδικά συμπληρώματα για τα μαλλιά, τα οποία περιέχουν βιοτίνη, νιασίνη, ψευδάργυρο και βιταμίνες B6, B12, A και E.
4. Απώλεια μαλλιών λόγω ανοσολογικών διαταραχών
Η απώλεια μαλλιών μπορεί επίσης να είναι όψιμη συνέπεια κάποιας μόλυνσης. Την άνοιξη, και ενώ το χειμώνα περάσατε μια γρίπη, μπορεί να δείτε ξαφνικά τα μαλλιά σας να πέφτουν. Η απώλεια μαλλιών συνήθως σταματά μετά από εξίσου μεγάλη καθυστέρηση τριών μηνών, κατά τους οποίους οι κατεστραμμένες ρίζες των μαλλιών αναρρώνουν.
Το διαβάσαμε ΕΔΩ