Τα τελευταία χρόνια, πολύς λόγος γίνεται για την έξαρση εμφάνισης των αυτοάνοσων νοσημάτων, με τον Παγκόσμιο οργανισμό υγείας να καταγραφεί περισσότερα από 80 σε αριθμό.
Πρόκειται για ασθένειες που εμφανίζονται όταν ο οργανισμός επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και όργανα. Είναι η κύρια αιτία χρόνιων ασθενειών και επηρεάζει την υγεία περισσότερων ανθρώπων απ’ ότι τα καρδιακά νοσήματα ή ο καρκίνος. Υπάρχουν πολλοί τύποι αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η κοιλιοκάκη, ο λύκος και η νόσος του Graves.
Οι αιτίες που ευθύνονται για την αυτοκαταστροφική τάση αυτή του οργανισμού δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως, και ποικίλλουν ανάλογα με τον ασθενή ή το νόσημα. Κοινό σημείο όλων των νοσημάτων, αποτελεί η εμφάνιση βιοχημικής/ορμονικής ανισορροπίας σε συνδυασμό με την καταστολή της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού.
Βέβαια, κλινικές μελέτες δεν μπορούν να απορρίψουν την συμβολή δευτερευόντων παραγόντων, όπως: γενετική προδιάθεση, φύλο, διατροφή, έλλειψη βιταμίνης D, βεβαρυμμένη έκθεση σε τοξικές ουσίες, στρες κ.α.
Με βάση τα παραπάνω, καμία τέτοια συνθήκη δεν μπορεί να σημειωθεί ως η μοναδική αιτία, αλλά πιθανώς να συνυπάρχουν ως παράγοντες εκδήλωσης.
Μέχρι τώρα, κυρίως ακολουθούνται φαρμακευτικά θεραπευτικά σχήματα, με στόχο την διαχείριση της συμπτωματολογίας. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να ελαττώνουν τον βαθμό υπερδραστικής αυτοανοσίας, βοηθώντας στον έλεγχο της νόσου με διατήρηση της λειτουργίας των οργάνων.
Εντούτοις, σύγχρονες μέθοδοι επιτρέπουν την αντιμετώπιση ορισμένων νόσων, βασιζόμενες τόσο στην κατηγορία του νοσήματος όσο και στις βιοχημικές αναλύσεις του ασθενούς.
Στο σώμα μας συμβαίνουν χιλιάδες χημικές αντιδράσεις στις οποίες συμμετέχουν μικρά μόρια που δεν είναι εφικτό να μετρηθούν μέσα από τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις. Ωστόσο, οι τεχνολογικές εξελίξεις καθώς και η εξατομικευμένη ιατρική, έχουν καταστήσει δυνατή τη μέτρηση αυτών των μορίων, που ονομάζονται μεταβολίτες, παρέχοντας πλήρη εικόνα για τα επίπεδα αυτών.
Η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί μία αποτελεσματική, καινοτόμο προσέγγιση, όσον αφορά στην πορεία της αυτοάνοσης νόσου, καθώς στηρίζεται στο βιοχημικό «προφίλ» για στοχευμένη αποκατάσταση της ισορροπίας.
Η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, είναι αυτή από την οποία προκύπτουν τα μεγαλύτερα οφέλη, για την υγεία και ευεξία των ασθενών.
Το διαβάσαμε ΕΔΩ.