Πόσο απαραίτητο είναι; Τι πρέπει να προσέξουμε;
Είναι γεγονός πως την τελευταία δεκαετία έχει γίνει της μόδας το τρέξιμο είτε σε στάδια, είτε στους δρόμους είτε στους διαδρόμους των γυμναστηρίων. Πόσο έτοιμα όμως είναι τα πέλματα σας για να δεχτούν όλες αυτές τις καταπονήσεις που επιφέρουν τα συσσωρευμένα χιλιόμετρα τρεξίματος;
Τις περισσότερες φορές οι αθλητές δίνουν μεγάλη έμφαση στην αγορά ακριβών και πολυδιαφημιζόμενων παπουτσιών. Αυτό όμως δεν τους εξασφαλίζει πως αυτά τα παπούτσια είναι και κατάλληλα για τα δικά τους πόδια. Η πιο σωστή λύση λοιπόν είναι να γίνει ένα πελματογράφημα. Το πελματογράφημα είναι μια ειδική εξέταση η οποία αναλύει τα δυναμικά φόρτισης που ασκούνται στο πέλμα κατά την φάση της στατικής στήριξης, την φάση του περπατήματος αλλά και του τρεξίματος. Επειδή όμως αυτό δεν είναι αρκετό, την ολοκλήρωση της εξέτασης συμπληρώνει η λήψη του αποτυπώματος του πέλματος με τη χρήση ειδικού υλικού.
Έτσι λοιπόν έχοντας ολοκληρώσει την εξέταση – και αν κρίνουμε πως ο αθλητής χρειάζεται πάτους –ειδικοί ορθωτιστές (κατασκευαστές ειδικών πελμάτων) αναλαμβάνουν την κατασκευή τους. Αυτοί οι πάτοι μπορούν να φορεθούν τόσο στα αθλητικά παπούτσια όσο και σε αυτά που χρησιμοποιούμε, καθημερινά με στόχο την πλήρη διόρθωση των πατημάτων.
ΠΡΟΣΟΧΗ πρέπει να δοθεί σε 3 σημαντικούς παράγοντες για να είμαστε σίγουροι πως θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα: 1ον: Ο αθλητής πριν κάνει την εξέταση θα πρέπει να έχει ακολουθήσει ένα σωστό πρόγραμμα αποφόρτισης των πελμάτων του με διατάσεις και μαλάξεις για να είναι πιο ξεκούραστα τα πέλματα κατά την διαδικασία της εξέτασης. Ο πόνος και η κόπωση διαφοροποιούν πλήρως τον τρόπο με τον οποίο περπατάμε ή τρέχουμε. 2ον: Η εξέταση του πελματογραφήματος εντοπίζει μυϊκές δυσλειτουργίες. Κατά συνέπεια ο αθλητής πρέπει να λαμβάνει ένα ειδικό ασκησιολόγιο ώστε να επιτύχει γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά τα σωστά πατήματα. 3ον: Επειδή οι πάτοι έχουν σκοπό όχι μόνο την διόρθωση αλλά και την πλήρη αλλαγή του τρόπου που το σώμα σας έχει μάθει να στηρίζεται όταν περπατάτε ή τρέχετε θα πρέπει να δώσετε τον απαραίτητο χρόνο στα πέλματα σας να δεχτούν ομαλά τη συγκεκριμένη αυτή αλλαγή, αποφεύγοντας έτσι την πρόκληση πόνου. Αυτός ο χρόνος προσαρμογής μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 4 εβδομάδες.
Νίκος Φουφόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, P.T.,MSc, Συνεργάτης της AthensTrainers®