Ο πόνος στο γόνατο αποτελεί μια συχνή κλινική οντότητα που αφορά σε αθλητές αλλά και σε ανθρώπους που δεν ασχολούνται με κάποιο άθλημα συστηματικά ή ερασιτεχνικά.
Ο ασθενής αναφέρει κυρίως πόνο και δυσκαμψία στο γόνατο σε παρατεταμένη ακινησία της άρθρωσης (παρατεταμένη καθιστική θέση), ή και κατά τις δραστηριότητες που χρειάζονται κάμψη του γόνατος όπως το ανεβοκατέβασμα της σκάλας, το βαθύ γονάτισμα.
Ο πόνος συμβαίνει όταν ευαισθητοποιούνται οι νευρικές απολήξεις των μαλακών ιστών και των οστών γύρω από την επιγονατίδα.
Σε πολλές περιπτώσεις το σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου οφείλεται σε παρατεταμένη και δύσκολη φυσική δραστηριότητα η οποία προκαλεί ιδιαίτερο stress στην άρθρωση όπως το jogging, το ανεβοκατέβασμα σκάλας. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε απότομη αλλαγή της σωματικής δραστηριότητας όπως η έναρξη ενός αθλήματος μετά από παρατεταμένο διάστημα αποχής από τον αθλητισμό. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε διαφοροποίηση της συχνότητας της σωματικής δραστηριότητας ή της διάρκειας επιτέλεσής της πχ αύξηση της χιλιομετρικής απόστασης που διανύει ένας δρομέας. Η απότομη αύξηση του σωματικού βάρους επιβαρύνει επιπλέον την άρθρωση.
Ο πόνος στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος μπορεί ωστόσο να οφείλετε σε παθολογική ολίσθηση της επιγονατίδας στο υπόστρωμά της. Στην κατάσταση αυτή η επιγονατίδα πιέζεται έξω από τη φυσιολογική της θέση κατά τη διάρκεια κάμψης του γόνατος. Το γεγονός αυτό προκαλεί συνθήκες αυξημένης πίεσης και φθοράς.
Το θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπιση του πόνου στο γόνατο στόχο έχει την ανακούφιση του ασθενούς, την μυϊκή ενδυνάμωση του τετρακεφάλου μυός σε συγκεκριμένο εύρος κίνησης, καθώς και ένα πρόγραμμα διατάσεων των οπισθίων μηριαίων μυών.
Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή φάρμακα, ειδικά συμπληρώματα διατροφής και υαλουρονικό οξύ, ενέσεις με αυτόλογα βλαστοκύτταρα και αυξητικούς παράγοντες,πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και κινησιοθεραπείας κ.α.
Τα αποτελέσματα μπορεί να φανούν μετά από μακρύ χρονικό διάστημα για αυτό το λόγο χρειάζεται υπομονή και επιμονή από πλευράς του ασθενή καθώς και σωστή καθοδήγησή του από τον θεράποντα Ορθοπαιδικό.
Το διαβάσαμε στο www.goudelis.gr