Τι δείχνουν οι έρευνες για την προπόνηση με T-BOW®

Έρευνα που διεξήχθη από τους D. Hugener και S. Reidt σχετικά με το T-BOW® έδειξε ενδιαφέροντα αποτελέσματα για τις μελέτες τους στο «lnstitut für Bewegungs- und Sportwissenschaften» Ινστιτούτο Κίνησης και Αθλητικών Επιστημών στο «Eidgenössische Technische Hochschule» [Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στο Ζυρίχη (ETHZ)] Ελβετία.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης τους σε μια ομάδα ενηλίκων ανδρών και γυναικών, το T-BOW® χρησιμοποιήθηκε 2 φορές για 45 ‘ ως μέσο προπόνησης κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 8 εβδομάδων. Η προϋπόθεση ήταν ότι ο εξεταζόμενος δεν είχε προπονηθεί τακτικά (ή όχι περισσότερο από 1 φορά την εβδομάδα).

Το τεστ μέτρησε τα αποτελέσματα για την καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα, τη δύναμη και την ικανότητα ισορροπίας. Καταγράφηκε αξιοσημείωτη βελτίωση σε όλους τους τομείς, όπως φαίνεται από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων στην αρχή και στο τέλος των προπονήσεων.

Μετρήσεις για την καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα:
Σφυγμός ηρεμίας.
Παλμός μετά από 2 λεπτά. γρήγορο περπάτημα, 2 λεπτά. τζόκινγκ, 2 λεπτά. γρήγορο τρέξιμο.
Παλμός αποκατάστασης μετά από 1 λεπτό, 2 λεπτά.
Χρόνος που ο παλμός φτάνει τους 100 ανά λεπτό.
Βελτίωση αντοχής μετά την προπόνηση (HR ως δείκτης): 5-10 παλμούς/λεπτό χαμηλότεροι παλμοί και ταχύτερη αποκατάσταση όταν τελειώνει το μάθημα

Αξιολόγηση δύναμης / Δυναμικές ασκήσεις

Κοιλιακοί μύες.
Μύες της πλάτης.
Θωρακικοί και τρικέφαλοι μύες.
Μύες ποδιών (διατάσεις).
Μύες στο πλάι του κορμού.
Μύες που σταθεροποιούν τον κορμό.
Βελτίωση δύναμης μετά την προπόνηση: 20 – 95%.

Αξιολόγηση ισορροπίας:

Εξισορρόπηση για 20” σε μια ξύλινη σανίδα σταυρωτά και κατά μήκος χωρίς υποστήριξη και η σανίδα να μην αγγίζει το πάτωμα.
Βελτίωση ισορροπίας μετά την προπόνηση: 30% κατά μέσο όρο.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για υποκειμενικά κριτήρια. Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ομόφωνα ότι το πρόγραμμα ήταν ζωτικής σημασίας, ποικίλο και πιο ευχάριστο. Πολλοί είπαν ότι ξεκίνησαν κουρασμένοι, αλλά βγήκαν από την προπόνηση γεμάτοι ενέργεια.

Υποκειμενικό συναίσθημα μετά την προπόνηση T-BOW®: όλοι διασκέδασαν πολύ και ένιωθαν υπέροχα μετά την προπόνηση.

Η προπόνηση με T-BOW® συγκρίθηκε επίσης με άλλες ομαδικές προπονήσεις. Η ακεραιότητα του προγράμματος ήταν πολύ εμφανής. Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κανένα άλλο πρόγραμμα προπόνησης με ένα μόνο εξοπλισμό, που να περιλαμβάνει καρδιαγγειακή άσκηση μαζί με προπόνηση για ισορροπία, δύναμη και κινητικότητα.

Το αυξημένο εύρος κίνησης για τους κοιλιακούς μυς λόγω της καμπυλότητας του T-BOW® έχει επίσης γεγονός. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες με περισσότερα άτομα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα και να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα και η αξιοπιστία.

Έρευνες σε γυμναστήρια, κέντρα αναψυχής και σχολεία έδειξαν ότι η φύλαξη του T-BOW® σε σχετικά μικρούς χώρους θεωρείται μεγάλο πλεονέκτημα.

Hugener, D. and Reidt, S., 2005-2006.
Institute of Movement and Sports Sciences de la Universidad de Zurich.

Source www.t-bow.net