Τα οφέλη του T-BOW® σε χρόνιο τραυματισμό στο γόνατο

Η ιστορία του τραυματισμού

Μετά από πτώση λόγω ανισορροπίας σε άλμα, έπαθα διάστρεμμα στο δεξί γόνατο που είχε ως αποτέλεσμα μια ήπια καταπόνηση του έξω πλάγιου συνδέσμου και μερική ρήξη του έσω μηνίσκου. Αυτό έγινε πιο πολύπλοκο λόγω φλεβίτιδας που επηρέασε το δεξί πόδι. Υποβλήθηκα σε αρθροσκόπηση για την αφαίρεση μέρους του μηνίσκου, αλλά η επέμβαση ήταν ανεπιτυχής, οδηγώντας σε δεύτερη  δύο χρόνια αργότερα λόγω οξέος πόνου στο γόνατο κατά το άλμα και τη μέγιστη κάμψη, καθώς και  οιδήματος που προκάλεσε φλεβίτιδα με οποιαδήποτε δραστηριότητα αποτρέποντας ακόμη και το τρέξιμο σε μικρές αποστάσεις.

Κατά τη δεύτερη αρθροσκόπηση αφαιρέθηκαν θραύσματα του σχισμένου μηνίσκου και διαγνώστηκε χονδροπάθεια της επιγονατίδας. Μετά την αποκατάσταση επέστρεψα στην κανονική μου προπόνηση, αλλά η ενόχληση παρέμεινε. Σε  νέα κλινική αξιολόγηση, δεν ήταν εμφανής καμία αρνητική εξέλιξη του τραυματισμού ή νέα παθολογία. Η επαναληπτική αρθροσκόπηση αποθαρρύνθηκε και μου σύστησαν να ενισχύσω τον έσω πλατύ μου για να βοηθήσει την επιγονατίδα. Συνέχισα να προπονούμαι εντός των λειτουργικών μου περιορισμών, αποφεύγοντας τις κρούσεις στις αρθρώσεις και χρησιμοποιώντας ελαφρά φορτία σε εύρος κίνησης χωρίς πόνο.

Προπόνησα επίσης τους οπίσθιους μηριαίους μου και έκανα ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας για να βελτιώσω τη σταθερότητα της άρθρωσης, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ανοχή στο φορτίο και αύξηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων, αν και ακόμα δεν μπορούσα να τρέξω ή να εκτελέσω άλμα χωρίς πόνο. Εφάρμοσα πάγο και αντιφλεγμονώδη σε περίπτωση φλεγμονής. Αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε για σχεδόν 10 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων αποφάσισα να μην υποβληθώ σε άλλη χειρουργική επέμβαση λόγω των απογοητευτικών ιατρικών αποτελεσμάτων.

 

ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΩ ΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗΣ ΣΤΟ T-BOW®

Το 2008, παρακολούθησα μια παρουσίαση του T-BOW® στο χώρο εργασίας μου. Αρχικά, το ενδιαφέρον μου ήταν περισσότερο επαγγελματικό παρά προσωπικό, αλλά εντυπωσιάστηκα από τις δυνατότητες του T-BOW® και αγόρασα ένα για επαγγελματική και προσωπική χρήση. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής, παρατήρησα μια προοδευτική βελτίωση στη σταθερότητα και της λειτουργικής δύναμη του γονάτου μου που δεν είχα πετύχει με το ποδήλατο ή άλλα pops  όπως το Bosu. Οι ασκήσεις ισορροπίας στο μετωπιαίο και στο οβελιαίο επίπεδο, ιδιαίτερα στο μετωπιαίο επίπεδο, έδειξαν αξιοσημείωτη βελτίωση.

Παρατήρησα ότι το κέντρο πίεσης κατά τη διάρκεια της άσκησης παρέμενε πιο σταθερό, αφού καθώς δεν αισθάνθηκα πόνο δεν χρειαζόταν να προσαρμόσω τις αρθρώσεις μου. Αυτό μου επέτρεψε να ανακτήσω την κίνηση έκτασης του κάτω άκρου. Θεωρώ ότι η κίνηση με βοήθησε να χαλαρώσω και να ελέγξω την αλυσίδα ανοίγματος του κάτω άκρου και ότι η ενεργοποίηση των προσαγωγών ωφέλησε τους έσω πλατείς μύες από την ακτινοβολία. Η αίσθηση ενεργοποίησης των περονιαίων μυών ήταν καλή, ολοκληρώνοντας έτσι το έργο κλειστής αλυσίδας της άρθρωσης. Δεν χρησιμοποίησα γωνίες πέρα ​​από 60º. Στο οβελιαίο επίπεδο, έκανα εκκεντρική προπόνηση για οπίσθιους μηριαίους.

Για να κατανοήσω καλύτερα τα θεραπευτικά οφέλη που προκύπτουν από την αιώρηση T-BOW, έμαθα για τις εμπειρίες της Sandra Bonacina (εφευρέτρια του T-BOW® και καθηγήτρια φυσιοθεραπείας και γυμναστικής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης) και του GonzaloCámara-Navarro (φυσιοθεραπευτή με μεγάλη εμπειρία σε αθλητές και στον τομέα της υγείας). Με αυτό θα ήθελα να τονίσω οτι:

  • Το T-BOW προσφέρει εξαιρετική ικανότητα αντίδρασης, με έναν μόνο άξονα ανισορροπίας και χαμηλή επιβάρυνση, επιτρέποντας γρήγορες και ακριβείς προσαρμογές κίνησης (*).
  • Ο σχεδιασμόςτου επιτρέπει γρήγορες  παραλλαγές  ακόμη και σε μικρές αλλαγές στο βάρος και την κίνηση, δημιουργώντας μια προστατευμένη ταλάντευση  που ελαχιστοποιεί την πρόσκρουση της άρθρωσης.
  • Η τοποθέτηση των ποδιών στις στενές άκρες του T-BOW απαιτεί τον έλεγχο και των δύο ποδοκνημικών, προάγοντας την κατακόρυφη θέση των ποδιών και τηναπομόνωση τους.
  • Αυτή η θέση βελτιώνει σημαντικά το λειτουργικό “βίδωμα” του διαμήκους άξονα του ποδιού κατά τις πλευρικές αιωρήσεις και παρέχει βαθιάσταθεροποίηση των αρθρώσεων.
  • Το T-BOWεπιτρέπει την προσαρμογή των επιπέδων δυσκολίας, από τις πιο βασικές ισορροπίες έως τα υψηλά επίπεδα λειτουργικότητας, είναι κατάλληλο για καθημερινές δραστηριότητες και αθλήματα. Αυτή η ευελιξία το καθιστά προσιτό και ωφέλιμο για άτομα όλων των επιπέδων φυσικής κατάστασης.

(*) Τα props όπως το Bosu είναι πολύ μαλακά για να επιτύχουν καλή ικανότητα αντίδρασης, αναγκάζοντας την επανεξισορρόπηση που είναι πολύ αργή και ανακριβής, χαρακτηριστικό που επιδεινώνεται από τους πολλαπλούς άξονες ανισορροπίας, καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη υγιών  αρθρώσεων για πολλά άτομα.

Χάρη στην προπόνηση με το T-BOW® και με βάση τις προσωπικές μου παρατηρήσεις, τώρα νιώθω πολύ καλύτερα και μπορώ να κάνω δύο δραστηριότητες που δεν μπορούσα να κάνω πριν: τρέξιμο (έως 10 km/h χωρίς ενόχληση) και σχοινάκι για λίγα λεπτά. Αν και αυτά τα επιτεύγματα μπορεί να φαίνονται μέτρια σε κάποιους, για μένα αντιπροσωπεύουν μια σημαντική πρόοδο, καθώς δεν μπορούσα να εκτελέσω αυτές τις δραστηριότητες χωρίς πόνο για περισσότερα από 10 χρόνια.

 

by Emilio López, Expert in Sport and Fitness Training, EU

Source t-bow.net