Ήρθε ο Μάιος, εμπρός παιδιά ας τον προυπαντήσουμε!!! Μαγιάτικα στεφάνια στις αυλές, χρώματα κι αρώματα!…Συγγνώμη, έχω ζαλιστεί απ΄την χρωματική πανδαισία και τις ευωδιές που γέμισαν τον αέρα και το οπτικό μου πεδίο…αποκλείεται, κάτι άλλο συμβαίνει…Μάλλον η θερμοκρασία ανεβαίνει και το καυσαέριο δρα επικίνδυνα…Ναι, αυτό σίγουρα είναι, γιατί λουλούδια κι αρώματα που να τα «συναντήσει» κανείς στη πόλη «σήμερα»;
Ξεχάστηκα, είμαστε στο «σήμερα», ενώ πρόκειται να γράψω για άλλη εποχή! Που είχαμε μείνει; Α ναι, την τελευταία φορά ήμασταν στον Απρίλη, οπότε σήμερα «μπαίνουμε» στο Μάιο!
Σίγουρα οι Βυζαντινοί πρόγονοί μας και τα χρώματα αλλά και τις εωδιές απολάμβαναν…μιας και τότε κυκλοφορούσαν κάρα κι όχι αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες…δεν υπήρχε άσφαλτος και τσιμέντο και οι γειτονιές σίγουρα είχαν κήπους…Ωραίες εποχές… Αλλά ας έρθουμε στο θέμα μας!
Για το μήνα Μάη, οι ειδικοί συνιστούσαν ν΄αποφεύγονται οι ξηρές τροφές κι όσες παράγουν κολλώδη και κακούς χυμούς, όπως τα άκρα των ζώων, τα εντόσθια και τα νευρώδη κομμάτια.
Τα κατσικάκια γάλακτος και τ΄αρνάκια ελευθέρας βοσκής καλά κρατούν κι αυτό το μήνα. Προσοχή όμως, μόνο τα ψαχνά τους.Εννοείται πάντα με τις σούπες τους μυρωμένες με νάρδο, φρέσκο κόλιαντρο, λίγο πιπεράκι και κνίκο. Χοιρινό ούτε που να το σκεφτείτε… Αντί γι΄αυτό ονειρευτείτε ψητές κοτούλες, κοκόρια…ψητά, όχι κοκκινιστά κρασάτα με μακαρόνια…περιστέρια, πάπιες και χήνες…και ξαναλέμε μόνο τα ψαχνά τους και μάλιστα καλοβρασμένα, με τους ζωμούς τους όχι πολύ πικάντικους…
Από ψαράκια τώρα, μόνο παστά κι αποξηραμένα και καλό είναι ν΄αποφεύγονται τα νεαρά θαλασσινά…ε ναι, ας τ΄αφήσουμε να μεγαλώσουν, έτσι κι αλλιώς δεν θα αποφύγουν το μοιραίο…θα έρθει η ώρα τους να «μπουν» στο πιάτο μας…αφήστε τα λίγο να χαρούν τη ζωή…
Από λαχανικά έχουμε χλωρά σπαράγγια, ξηρές σούπες, σούπες όσπριων, χυλούς, γάρο αραιωμένο με νερό και μοσχοσίταρο. Αυτό το μήνα όχι ξηρά, όχι αλμυρά, όχι ξινά, αλλά ούτε και πολύ γλυκά φαγητά και φρούτα! Το σκορδάκι όμως συνεχίζει ακάθεκτο, βρασμένο με λαδάκι κι αλατάκι.
Γενικά ο μήνας αυτός είναι της μετριότητας…μέτρια γλυκές τροφές, μέτρια λευκά γλυκά κρασιά…αλλά στις εισπνοές έχουμε πληθώρα…
Στο επόμενο έρχονται οι κρέμες και τ΄αφρόλουτρα…μείνετε εκεί που είστε!!!
Αρθρογραφεί η Κυριακή Σολωμονίδου, Συνεργάτιδα της AthensTrainers
ΠΗΓΗ : ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΓΕΥΣΕΙΣ (Η κουζίνα της αυτοκρατορίας) Andrew Dalby